poniedziałek, 11 maja 2015

Mniszek lekarski

Zbliżamy się do połowy najpiękniejszego miesiąca roku - maja.
Pobliskie łąki tym czasem pokryły się żółtymi kwiatami, zwanymi mleczami. Najlepiej zbierać je właśnie o tej porze bo są dojrzałe i nie mają posmaku goryczy.

                                                         http://www.xn--piewanychleb-mlc.pl/


To nic innego jak mniszek lekarski, miodoodajna i lecznicza roślina, dlatego warto ją wykorzystać.
Razem z mamą przygotowałam syrop z mniszka. Oprócz walorów smakowych łagodzi on ból gardła, leczy infekcje górnych dróg oddechowych. Ma również właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażczycowe, i odtruwające.
A do tego przygotowanie takiego syropu nie jest drogie. Mnie osobiście przekonało to by mieć go w spiżarni,  dlatego razem z mamą zrobiłyśmy po raz kolejny ten miód wg. przepisu :



Składniki :
-400 sztuk kwiatków (1 litr )
-1 litr wody
-2 cytryny
-1,5 kg cukru

1.Gotować przez ok 15 minut wodę z kwiatkami i cytryną.
2.Ostawić na ok. 24 godziny.
3.Odcedzić syrop,dodać cukier i gotować na małym ogniu przez ok 1,5- 2 godz.
4.Rozlać do słoików.



Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe
i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy.
Należy zbierać je w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Przed wykonaniem należy rozłożyć zebrane kwiaty na białym papierze by pozbyć się z nich owadów.



Nie należy zbierać kwiatów mniszka rosnących przy drogach oraz na polach, czy też osiedlach. 
 Najlepiej zbierać kwiaty rosnące na łąkach, z dala od zabudowy i dróg.


Mniszek lekarski jest  źródłem wit. z grupy B (B1, B2), A, C, D, beta-karotenu i minerałów.
Warto wiedzieć, że z mniszka oprócz miodu można zrobić także wino,napar, nalewkę,koktajl, sałatkę oraz zupę.