czwartek, 14 maja 2015

Szparagowa zupa krem

Sezon szparagowy w pełni, czas więc wykorzystać je. Szparagi przyrządzałam dopiero drugi raz.
Tym razem postawiłam na zupę krem z dodatkiem cebuli i cukinii.



Zupa krem szparagowa
-500 g białych szparagów
-2 cebule
-pół cukini
-bulion warzywny
-2 łyżki masła
-odrobina cukru
-fix serowy lub śmietanę i serek topiony
-pieczywo
-przyprawy ( polecam tymianek, ziola prowansalskie, sól, pieprz, chili, papryka ostra)

1.Obieramy szparagi, odcinamy twarde końce, gotujemy ok 20 min. w bulionie warzywnym, dodajemy masło i odrobine cukru.
2.Na maśle podsmażamy cebulkę z przyprawami.
3.Trzemy na tarce cukinię i dodajemy do cebuli. Dusimy.
4.Do duszonych warzyw dodajemy ugotowane szparagi.
5.Bulion w którym gotowaliśmy szparagi, zagęszczamy fixem lub śmietaną i serkiem.
6.Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min.
7.Blendujemy na gładką masę.
8.Podajemy z grzankami

Smacznego