poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą




Dziś piękny poniedziałek, słońce i pogodne niebo za oknem. Proponuję więc przepyszne ciacha na deser







składniki
* 200 g masła 
* szklanka otrębów owsianych
* półtorej szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* pół szklanki cukru
* 2 małe jajka
* szczypta soli
* 2 łyżki syropu waniliowego
* garść suszonej żurawiny pokrojonej na mniejsze kawałki
* 100 g białej czekolady, pokruszonej na małe kawałeczki

Wykonanie:
- masło utarłam z cukrem
- dorzuciłam roztrzepane wcześniej jajka
- do masy dosypałam mąkę i otręby, wymieszałam mikserem
- dodałam proszek do pieczenia i sól, wymieszałam mikserem
- dodałam syrop, żurawinę i czekoladę, wymieszałam łyżką 

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układałam małą łyżeczką w niewielkich odstępach lepkie ciasto. Piekłam około 12 minut w moim elektrycznie beztemperaturowym piekarniku. Ciasta są bardzo kruche, bardzo smaczne, rozpływają się w ustach!