poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Czas zajrzeć do kuchni - sałatka ryżowa

Po filmowym wekeendzie zaglądamy do kuchni. Chciałabym się podzielić swoim ostatnim sałatkowym hitem,
który ostatnio często gości na moim talerzu, a powstał zupełnie przypadkiem, zresztą jak większość
moich potraw. Sałatka z racji że zawiera ryż jest dość syta, można jeść na ciepło, podawać z mięsem lub też solo.
Oto przepis (ok. 4 porcji)

  •  woreczek ryżu
  •  2 pomidory
  •  ogórek
  •  ok. 50 g oliwek
  •  ok. 30 g kukurydzy
  •  ok. 50 g sera żółtego
  •  sól, pieprz, zioła



1. Ryż gotujemy jak na opakowaniu
2. Kroimy w kostkę ogórka, pomidora, oliwki w plasterki, odsączamy kukurydze.
3. Trzemy ser na tarce
4. Mieszamy warzywa z serem, dodajemy ryż i mieszamy jeszcze raz.

Ważne by wymieszac ser jeszcze przed dodaniem ryżu ponieważ pod wpływem ciepłego ryżu cięzko będzie wymieszac roztopiony ser.
Taka sałatka jest świetną potrawką do lunchboxa na uczelnie czy tez do pracy.
Jeśli już jesteśmy w temacie lunchboxa ostatnio udało mi się kupić fajny pojemniczek w biedronce w dobrej cenie - 9,99zł
Lunchbox ma 3 spore przegródki, nóż i wiedelec. Co mnie zaskoczyło to pojemniczek ten można wkładać do mikrofali. Świetna sprawa zwłaszcza dla znudzonych kanapkami.
Zważając na stosunek ceny do jakości jak najbardziej opłaca się kupic.




Smacznego ! ;)