sobota, 2 maja 2015

Pierwsza sobota maja i pyszny obiad



Nasz debiutancki post poświęcamy tematyce kulinarnej. Dzisiejszym wypiekiem jakim uraczyłyśmy rodzinkę,
była tarta na cieście francuskim z mięsem drobiowym podana z sałatką oraz dipem czosnkowo-ziołowym.
Samo przygotowanie takiego obiadu jest bardzo proste i szybkie, a w lodówce wystarczyło mieć ciasto francuskie,
reszta może być czystą improwizacją.;) Oto przepis:

Tarta francuska
* opakowanie ciasta francuskiego
* 4 jaja
* 150 ml jogurtu naturalnego 
* 3-4 plastry sera żółtego
* 2 łyżki kukurydzy z puszki
* 20 dag kiełbasy pokrojonej w kostkę i usmażonej
* 4 plastry pomidora przekrojone na pół
* przyprawy (sól, pieprz, suszone oregano, tymianek, bazylia, cząber, zioła prowansalskie, czosnek granulowany)
Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem i rozkładamy na nim połowę sera żółtego, następnie równomiernie rozsypujemy podpieczoną kiełbasę i kukurydzę. Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi z jogurtem i ziołami. Na wierzchu układamy pomidora i resztę sera żółtego. Ciasto piekło się około 30 minut w 180 stopniach.



Dip czosnkowy:- 100 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml majonezu
- gałązka koperku
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie, sól, pieprz

1.Rozgniatamy ząbek czosnku.
2.Siekamy koperek.
3.Mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy przyprawy, czosnek i koperek.



Sałatka
- garść miksu sałat
- 1/2 opakowania sera typu feta
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki kukurydzy
- 1/2 ogórka
- odrobina startego parmezanu
- łyżka oliwy, kilka kropel soku z cytryny, pieprz, sól zioła

1.Kroimy warzywa i ser feta
2. Dodajemy kukurydze i starty parmezan
3. Z oliwy, soku z cytryny i przypraw robimy sos, którym polewamy sałatkę.