wtorek, 28 lipca 2015

Fasolka w pomidorach, czyli wracamy na bloga :)

Wracamy do blogowania, po krótkich chwilach lenistwa wakacyjnego. Pogoda iście wakacyjna przeplata się z chwilami odpoczynku od upałów. U nas sezon wakacyjny sprzyja dbaniu o sylwetkę. Dużo warzyw i owoców sprawia że nadprogramowe kilogramy powoli odchodzą w zapomnienie. Pomaga im sportowy tryb życia, czyli spacery, rowerowe przejażdżki, ćwiczenia z trenerami z YouTube :) (o tym napiszemy niebawem). Dziś zapraszamy na danie FIT, czyli : 

Fasolka w pomidorach

składniki na 2 porcje:
* fasolka żółta, około 400 g, ugotowana do miękkości w posolonej wodzie

sos pomidorowy:
* puszka pomidorów krojonych (około 350 g)
* pól cebulki szalotki drobno posiekanej
* ząbek czosnku drobno posiekany
* 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
* przyprawy (suszony tymianek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, ostra mielona papryka, sól, pieprz, cukier)
* ser żółty starty na drobnych oczkach tarki ( około 3 łyżek)

W rondlu podgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulkę i czosnek, wsypałam zioła po solidnej szczypcie tymianku, ziół prowansalskich, oregano i  bazylii. Całość przesmażona kilka sekund, wymieszana i zalana pomidorami. Pomidory w rondlu przyprawiłam całość solą, pieprzem, papryką ostrą mieloną i szczyptą cukru i dusiłam na małym ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając.
Fasolkę ugotowaną do miękkości i odcedzoną dodałam do ugotowanego sosu, wymieszałam i podałam posypane serem żółtym. Smacznego!