piątek, 28 sierpnia 2015

Obiad w wersji hawajskiej ;)

Ostatni tydzień wakacji, pogoda nas nie przestaje rozpieszczać. 
A tym czasem w kuchni hawaje ;)
Czyli kurczak na słodko-kwaśno-ostro z ananasem ;) 
Jest to fajny pomysł na urozmaicenie w kuchni , a przy okazji szybki i prosty obiadek jednogarnkowy.





Kurczak po hawajsku
składniki:

  • ok.0,5 kg fileta z kurczaka
  •  puszka ananasów
  • papryka, dla wielbicieli pikanterii może być papryczka chilii
  • kukurydza w puszcze 
  • 1 cebula
  • ok. 300 ml mleka
  • przyprawy : pieprz, sól, papryka, curry, zioła prowansalskie
  • Łyżka oliwy, oleju lub masła

1. Podsmażamy cebulkę, gdy zmięknie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i ananasa, również pokrojonego w kostkę. Dusimy pod przykryciem. Możemy podlewać syropem z ananasów.

2. Kroimy kurczaka w paseczki i dodajemy do warzyw. Dodajemy również kukurydzę.

3. Mleko i syrop z ananasów mieszamy z przyprawami i zalewamy. Gotujemy całość na małym ogniu.

Podawać możemy wedle uznania. Solo, z ryżem, makaronem, chlebem. Ja najczęściej podaje z ryżem ale równie dobrze smakuje z chrupkim pieczywem kukurydzianym. ;)


Smacznego ;)