Ostatni tydzień wakacji, pogoda nas nie przestaje rozpieszczać.
A tym czasem w kuchni hawaje ;)
Czyli kurczak na słodko-kwaśno-ostro z ananasem ;)
Jest to fajny pomysł na urozmaicenie w kuchni , a przy okazji szybki i prosty obiadek jednogarnkowy.
Kurczak po hawajsku
składniki:
- ok.0,5 kg fileta z kurczaka
- puszka ananasów
- papryka, dla wielbicieli pikanterii może być papryczka chilii
- kukurydza w puszcze
- 1 cebula
- ok. 300 ml mleka
- przyprawy : pieprz, sól, papryka, curry, zioła prowansalskie
- Łyżka oliwy, oleju lub masła
1. Podsmażamy cebulkę, gdy zmięknie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i ananasa, również pokrojonego w kostkę. Dusimy pod przykryciem. Możemy podlewać syropem z ananasów.
2. Kroimy kurczaka w paseczki i dodajemy do warzyw. Dodajemy również kukurydzę.
3. Mleko i syrop z ananasów mieszamy z przyprawami i zalewamy. Gotujemy całość na małym ogniu.
Podawać możemy wedle uznania. Solo, z ryżem, makaronem, chlebem. Ja najczęściej podaje z ryżem ale równie dobrze smakuje z chrupkim pieczywem kukurydzianym. ;)
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz