środa, 20 maja 2015

Pasta z awokado

Dziś szybki przepis na pastę z awokado.  Awokado to podstawowy składnik słynnego guacamole, czyli pikantnej pasty do chipsów z tortilli, a także dodatek do koktajlu z krewetek. Ostatnio przerobiłam guacamole na świetną i szybką pastę do grzanek, ale równie smacznie sprawdziła się jako dodatek do ryżu.


Składniki:
-Dojrzałe awokado
-Ząbek czosnku
-ok 10-20 oliwek (polecam zielone do koloru)
-pieprz i zioła prowansalskie
Obieramy, miksujemy i gotowe.





Pastę możemy przechowywać kilka dni w lodówce. Możemy wykorzystać jako zdrowszą alternatywę masła.

Warto pamiętać o cennych właściwościach oliwek, awokado oraz czosnku,Oliwki są niskokaloryczne, wspomagają trawienie i łagodzą migrenę. Zawierają wiele witamin oraz
 zdrowy tłuszcz.
Zawierają witaminy A,B,C i E, więc skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Do tego zawierają takie pierwiastki, jak: żelazo, fosfor czy potas.  Ponadto obfitują w błonnik. i. Warto też wiedzieć, że oliwki mają pozytywny wpływ na ogólny wygląd skóry, włosów i paznokci. Obecna w nich witamina E, zwana witaminą młodości, sprawia, że poprawia się jędrność skóry i wzrasta jej poziom nawilżenia.
Zawartość nienasyconych tłuszczów w awokado i oliwkach sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie. Więcej na ten temat przeczytacie tu